Clicky

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en Amerika en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een droge (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde triggerpoints en is geen energie behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een knoop in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.


Triggerpoints kunnen zich uiten in:

- pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders op afstand.
- pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders op afstand.
- bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
- verminderde kracht in de betrokken spier(en).
- pijnontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen.
- tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.


Dry Needling Langeveen
WPO Image

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

- Acuut moment -> bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
- Chronisch -> bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI.
- Langdurige afwezigheid van beweging -> bijv. bij gips, brace of een sling.
- Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte -> bijv. na een botbreuk of operatie.
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening en/of de intake en het onderzoek.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

WPO Image
©2022 nieuwmeijerfysio.nl - Alle rechten voorbehouden.